Je wilt iets bereiken. Je kunt daarover blijven dromen maar je kunt het ook aanpakken en er een project van maken. Dat is de eerste stap naar succes.

Vervolgens staan al die wensen en dromen  op een lange projectenlijst. Sommige staan er zelfs al jaren op. Waarom lukt het niet om je projecten te beginnen of af te maken en zo die lijst te verkorten?

Beginnen

Het leukste stadium van een project hoort meestal niet tot het project zelf. Het gaat om de voorfase: het ontwikkelen van de ideeën. Dromen over het eindresultaat en wat dat voor jou betekent. En wat dan de volgende stap zal zijn. Hier kun je eindeloos over doen: je droom en je ideeën steeds meer perfectioneren.

Veel ideeën komen niet verder dan dit stadium, het blijft bij dromen.

En ook het daadwerkelijk beginnen, de eerste stappen zetten, is een leuke fase. Het uitdenken en ontdekken, de snelle veranderingen. Sparren over hoe je het aan kunt pakken.

Je hebt het gevoel dat je iets bereikt of gaat bereiken. Het geeft energie om zo bezig te zijn en je bent gemotiveerd doordat je snel vooruitgaat.

Maar dan wordt het hard werken

Na dit leuke begin wordt het echter moeilijker. Je moet meer je best doen om verder te komen, het gaat meer energie kosten. Tegelijkertijd, of juist daardoor, gaat het langzamer vooruit. Het nieuwe en spannende is er af.

De enige manier waarop je verder komt is doorbuffelen. Puur op wilskracht.

In deze fasen moet gewerkt worden. Het gaat niet meer vanzelf. Het is afzien. Je ziet weinig  voortgang. Het nieuwe is eraf. Het is één van de dingen geworden die je óók nog moet doen. En er is al zoveel.

Alleen als je genoeg motivatie hebt, dat wil zeggen, als het eindresultaat jou wat oplevert, zul je stug doorgaan.

Moeten we elk project afmaken?

De realiteit is, dat er gewoon niet genoeg tijd is om al de projecten die we willen doen, of die we begonnen zijn, af te maken.

Het gebeurt zelden dat een project in de creatieve fase wordt gestopt. En van al die ideeën willen we projecten maken.

Zo’n idee komt dan op je projectenlijst te staan, ook al heb je de uitdenk-fase nog niet helemaal afgerond. Die lijst met – toekomstige – projecten wordt alleen maar langer.

Welk project kun je dan laten vallen?

Om dat te bepalen kun je de projecten in twee soorten opsplitsen.

Verplichtingen

De projecten die je hebt omdat je een verplichting bent aangegaan. Dit zijn niet alleen verplichtingen ten opzichte van anderen. Je hebt ook verplichtingen aan jezelf.

Met verplichtingen kun je niet stoppen, die zal je zo goed en zo kwaad als het gaat, moeten afronden.

Optioneel

Bij de projecten waar je een keuze hebt, kun je een paar dingen overwegen waarom je wel of niet doorgaat met het project.

Hiervóór heb ik het gehad over motivatie. Om met een project door te gaan heb je motivatie nodig. Dat heb je eerder als het project jou iets oplevert, als het een meerwaarde heeft.

Stop je met een project dan krijg je die beoogde meerwaarde tenslotte niet.

De vraag is dus levert een project voor jou genoeg op?

Wil je meer weten over motivatie? Ik heb erover geschreven in deze blogpost.

Het klinkt allemaal een beetje theoretisch en daarom een voorbeeld:

Stel je studeert medicijnen en het resultaat dat je wilt behalen, de meerwaarde, is arts worden. Stop je met de studie dan zal dat niet gebeuren. Je krijgt de meerwaarde niet.

Een aansluitende overweging om te stoppen of door te gaan met een project is hoeveel je er al in geïnvesteerd hebt.

Als je tijdens die medicijnenstudie bedenkt dat je toch liever jurist wilt worden, dan komt die investering om de hoek kijken.

Ben je aan het begin van je studie? Dan kun je makkelijk stoppen en een switch maken. Je investering is nog niet zo groot.

Heb je er al 5 jaar studie opzitten? Dan is het zonde om te stoppen, want je hebt er al zoveel tijd en energie ingestoken. Beter is het om je studie af te maken en daarna te switchen.

Dat je daarna toch voor iets anders kiest, doet niets af aan de waarde die een bul je geeft.

Wat wel, wat niet?

Als je jouw projectenlijst bekijkt zul je eerlijk moeten zijn tegenover jezelf.

Hoeveel projecten heb je op je lijstje staan waar je aan bent begonnen maar waarvan je nu niet meer weet waaróm je dat hebt gedaan?

Zie je de meerwaarde er niet (meer) van in, overweeg dan om het project af te blazen. Door eerlijk te zijn kun je projecten laten vallen en bespaar je jezelf veel frustratie.

Focus op afmaken

Als je je richt op het afmaken van de projecten die waarde toevoegen, heeft dat invloed op welke keuzes je maakt. Je zult ontdekken hoe een project ook gedurende de looptijd waarde toevoegt.

Die toegevoegde waarde is ook onderdeel van een goede motivatie. Je zoekt naar een reden waarom het voor jou belangrijk is.

Het klinkt allemaal wel heel zakelijk en kil. Gelukkig zit meerwaarde ook in het kunnen genieten, iets doen wat je leuk vindt. Projecten kunnen dus ook leuk zijn.

Vind je het leuk om mijn blogs te lezen? Schrijf je dan in op mijn maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox