Je bent uitgeput, het lijkt alsof je niets gedaan krijgt. Hoe hard je ook werkt, je houdt de anderen niet bij. En je baas is niet blij met je werk.

Je stelt jezelf de vraag: heb ik wel de goede baan, of: zit ik wel bij het goede bedrijf? Heb ik wel een goede carrièrekeuze gemaakt?

Het enthousiasme is helemaal weg. Je gaat met lood in je schoenen naar je werk en je kunt niet wáchten tot het vrijdag is.

Dit zijn een paar van de signalen van een naderende burn-out. Het lijkt alsof je geen controle hebt over wat er gebeurt. Je voelt tegenwerking van alles en iedereen.

Je kunt in zo’n geval anderen de schuld geven dat je je zo voelt. En anderen kunnen wel een factor zijn geweest, maar laat dit je niet tegenhouden om oplossingen te zoeken.

Verandering in gang zetten

Realiseer je dat jijzelf keuzes kunt maken om de omstandigheden te veranderen. Daarvoor ben je niet afhankelijk van anderen. Wees je bewust van die autonomie, dan zie je weer kleine stapjes die je kunt zetten om te veranderen.

Die realisatie zelf is al de eerste stap.

Als je een burn-out hebt, of je zit er dicht tegenaan, dan is het makkelijk om te denken: wat ik ook doe, er zal toch niets veranderen.

Maar er is keer op keer bewezen dat wachten totdat je je beter voelt en dan actie ondernemen, niet werkt. Wel actie ondernemen zorgt dat je je beter gaat voelen Ga daarom niet wachten totdat je weer zín hebt om iets te ondernemen, maar ga iets doen. Ga desnoods een (half) uurtje in de tuin werken. Lekker buiten bezig zijn is ook een actie

Die eerste actie geeft een beetje voldoening, de tweede nog meer. Zo bouw je stapje voor stapje een positief gevoel op.

Luister naar je lichaam

Luister beter naar je lichaam en je gevoel. Wat heb je nodig? Het kan zo klein zijn als even van je stoel opstaan en naar een collega lopen. Even uit het raam kijken, of buiten een rondje lopen. Niet achter je bureau eten maar lunchen met collega’s.

En nog een belangrijke: neem rust als je moe bent. Al die stress zorgt ervoor dat je sneller moe bent Je hebt meer slaap nodig dan normaal.

Zorg voor regelmatige pauzes, je accu wordt dan weer een beetje opgeladen. Pauzes zijn voor iedereen belangrijk, maar als je bijna opgebrand bent, dan kun je echt niet zonder. De keuze om een pauze te nemen laat bovendien zien dat je controle hebt. Ook al lijkt dat minimaal.

Langzaam kun je uit dat diepe dal omhoogkomen. Maar hoe dan verder?

Het vervolg

Stress vermijden is niet mogelijk. Er zijn manieren om het te verminderen maar uitbannen zal niet lukken. Wat wel kan is die stress ombuigen in positieve productiviteit.

Denk eens terug aan een moment waarop je heel veel succes had en je presteerde op de toppen van je kunnen. Was stress toen de motivator?

Grote kans dat je hierop met ja antwoordt. Dit laat je meteen zien dat stress ook positief kan werken.

Het is belangrijk om op een paar dingen te letten als je negatieve stress wilt omzetten en positief gebruiken.

Merk je dat je gestrest bent, dan kun je kiezen hoe je daar mee om gaat. Het is echt een keuze: Helpt de stress je verder of verlamt het je.

Alleen de realisatie dat je kunt kiezen voelt al positief. Je hebt controle over wat je gaat doen.

Je kunt stress zien als een bijproduct van jezelf uitdagen en ontwikkelen. Je hersenen vinden dat ook leuk. Die positieve mindset zorgt er ook nog eens voor dat je hersenen sneller gaan werken.

Je kunt je hersenen trainen om stress te zien als iets dat hoort bij jezelf ontwikkelen en uitdagen. Vergelijk het eens met je lichaam trainen. Hoeveel mensen vinden het leuk om bezweet te zijn en spierpijn te hebben? Toch accepteer je het omdat het niet vermijdbaar is.

Stress is het zweet of de spierpijn van je hersenen.

Focus op wat je kunt veranderen

Er is zoveel waar je je druk over kunt maken. En aan veel dingen kun je niets veranderen, ook al steek je er al je energie in. Probeer deze dingen dan ook te negeren.

Voel je weer stress, pak een vel papier en schrijf alles op waarvan je denkt dat het de stress veroorzaakt.

Maak dan een verdeling, wat ligt buiten je invloedsfeer en wat kun je wel veranderen. Die duidelijkheid alleen al zal de stress verminderen en je in staat stellen gericht actie te ondernemen.

Dan zijn er ook nog de wereldschokkende gebeurtenissen. Je kunt aan die gebeurtenissen niet zelf iets veranderen maar ze leveren wel veel stress op.

Ook hier heb je de keuze om je stress om te zetten in actie. Zorg op de een of andere manier voor ondersteuning. Dat kan zijn het inzamelen van hulpgoederen, het doneren van geld. Er zijn zoveel manieren of acties waar je aan mee kunt doen.

Lost dat het wereldprobleem op? Nee, dat niet, maar je hebt wel een klein steentje bijgedragen aan de oplossing. Je stress is niet weg, maar wel minder heftig.

Je kunt oefenen

“Practice makes perfect” wil ik niet zeggen, want perfect bestaat niet. Wat oefening wel doet: het maakt je beter. Beter in controle, beter in jezelf beschermen en beter in het omgaan met stress.

Als je merkt dat je gestrest raakt, kijk dan steeds hoe je die stress op een positieve manier kunt gebruiken. Blijf dat oefenen. Als er dan een keer een situatie is waardoor je plotseling veel stress ervaart, dan weet je hoe je dat om kunt zetten in een motor in plaats van een obstakel.

Overzicht

Ben je door de stress het overzicht kwijt? Weet je niet wat je op kunt pakken of hoe je de stress kunt omzetten in actie? Maak dan hier een gratis afspraak. Ik help je graag!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox