Je werkt hard en dan wil je ook resultaten zien. Je productiviteit moet tenslotte wat opleveren. Je weet wat er van je verwacht wordt. Je weet ook hoe je dat kunt bereiken. Toch lukt het niet om je projecten af te ronden.

Wil je weten welke hindernissen in de weg staan om een positieve uitkomst te halen? Hieronder noem ik er 5. Als je dan nog even doorleest sluit ik vervolgens af met de oplossingen.

5 hindernissen

1. Je weet niet wanneer het af is

Eigenlijk een inkoppertje. Weet je precies wat je wilt bereiken? Heb je dat goed voor ogen en duidelijk omschreven? Als het eindresultaat nog te afhankelijk is van gebeurtenissen die je niet kunt voorspellen, definieer dan tussendoelen. Zo houd je jezelf bij de les.

2. Je zit in een negatieve spiraal

Blijf je misschien hangen in de moeilijkheden en de problemen die je onderweg tegen komt? Je kunt dan in een negatieve spiraal terechtkomen. Probeer te focussen op oplossingen en niet op de problemen.

3. Je maakt het moeilijker dan het is.

Je kunt het hele proces theoretisch uitdenken en hele ingewikkelde strategieën bedenken. Maar uiteindelijk komt het neer op het zetten van die eerste stap. De praktijk haalt de theorie toch meestal in. En je zult zien dat sommige problemen zichzelf oplossen, of zelfs helemaal niet bestaan.

4. Je houdt vast aan je eigen patroon

Iedereen heeft zijn eigen manier van werken. Daardoor past het ene project misschien beter bij je dan het andere. Wil je een project doen en wil het niet vlotten, kijk dan naar de manier waarop jij werkt. Misschien kun je daar iets aan bijstellen.

5. Je bent alleen gericht op het eindresultaat

Dit klinkt een beetje vreemd misschien. Dat is toch de bedoeling? Dat ligt alleen iets genuanceerder. Sta ook stil bij het resultaat dat je al hebt behaald. Als je je alleen richt op dat wat er nog niet is, waardeer je je eigen vooruitgang niet. Er is nog een reden waarom het stellen van mijlpalen belangrijk is. Dat leg ik in de laatste alinea uit.

Een project doe je zelden alleen

Ook al ben jij de enige die aan een project werkt, je doet het zelden alleen. Instinctief zal je het project met iemand bespreken. En dat is precies wat je nodig hebt.

De 5 hindernissen die ik heb genoemd zijn allemaal op te lossen door er op een afstandje naar te kijken. Zelf zit je midden in je project en hebt dan vaak oogkleppen op. Niet alleen zie je niet meer wat er buiten het project gebeurt, je kijkt er ook niet eens naar. De input van een collega of vriend geeft dan helderheid.

De oplossingen

Je kunt met die collega of vriend sparren om te kijken of het eindresultaat duidelijk is. Soms lijkt het voor jou duidelijk, het zit logisch in je hoofd. Maar soms, Als je het gaat uitleggen aan iemand anders, kan het zijn dat dat niet lukt. Je doel is dan niet duidelijk genoeg omschreven.

Om problemen op te lossen moet je out-of-the-box denken. Natuurlijk kun je dat alleen proberen maar met z’n tweeën is het veel makkelijker en nog leuker ook.

Bespreek de stappen, je theorieën en je strategieën. Net als het verwoorden van je doel kom je erachter of het goed in elkaar zit. En of je het jezelf niet moeilijker maakt dan nodig.

Een vriend/collega ziet beter waar jij in je werkproces vastloopt. Jij hebt vaste gewoonten waar jijzelf niet meer over nadenkt en die daarom jou niet opvallen. Hier heb je echt hulp van iemand anders bij nodig.

En voor nummer 5: Vier je successen en nodig daar die collega of vriend bij uit.

Je brein en je resultaten

Omdat ik het niet kan laten,  haal ik toch nog even je hersens erbij.

Waarom is het zo belangrijk om goede resultaten te behalen? Uiteraard om door de dopamine in je hersenen je beloning te krijgen en je succesvol te voelen.

Wat gebeurt er in je hoofd als je een resultaat niet haalt?

Je brein behandelt falen om een doel te halen hetzelfde als het verliezen van iets waar je gehecht aan bent. En het vervelende is dat je brein zwart-wit denkt. Of je wint, of je verliest. De nuancering “ik ben onderweg naar succes” komt niet voor. Dat betekent ook dat zolang jij je doel niet hebt bereikt je hersenen op verlies staan. Dat houdt pas op als je het doel haalt. Dan komt die dopamine vrij.

Als je hier even bij nadenkt weet je ook waarom het zo belangrijk is om tussendoelen en mijlpalen vast te stellen. Je wilt dat je brein denkt dat het gewonnen heeft. Kleine stapjes leveren meer overwinningen op.

Voor mij is het schrijven van deze post weer een succesje. Ik ga dat vieren met degene die mij bij het schrijven van mijn blogs helpt.

Omdat óók ik mijn projecten niet alleen kan doen, kun je me helpen door je te abonneren op mijn nieuwsbrief. En laat me dan vooral weten wat je er van vindt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox