Als je checkt bij spreekwoorden en gezegden wordt de uitdrukking “Macht der gewoonte” omschreven als de moeilijkheid om een gewoonte te veranderen. Je denkt er niet bij na, daarom vergt bewust veranderen ook energie. Daar heb ik deze maand meer over geschreven.
Je kunt de uitdrukking ook anders opvatten. De gewoonlijke interpretatie heeft in mijn optiek een negatieve inslag. Het is moeilijk om te veranderen. Wat ik er echter ook in zie is het domino-effect. Een effect dat juist veranderingen kan ondersteunen.
Domino-effect
Wat ik daarmee bedoel is dat het veranderen van één gewoonte, invloed heeft op andere gewoonten.
Het standaard voorbeeld: Ga je sporten? Dan merk je, na een tijdje, dat je ook gezonder bent gaan eten. Dat heeft ook nog eens effect op bijvoorbeeld je slaapgewoonten, je stemming etc.
Als je iets kleins verandert heeft dat mogelijk implicaties op een hoger niveau dan je verwacht, of zelfs helemaal niet aan hebt gedacht.
Helaas geldt het ook voor negatieve veranderingen in gewoonten. Heb je het een tijdje zo druk dat je ’s avonds te moe bent om nog iets te doen? Je gaat voor de televisie hangen. Op een gegeven moment is het een automatisme en kijk je ook tv als je niet moe bent.
Controle
Het creëren van een gewoonte begint meestal omdat je behoefte hebt aan meer controle.
Een onderzoek van Duke University uit 2006 wijst uit dat ongeveer 40% van onze dagelijkse handelingen bestaan uit gewoonten. We hebben dus veel behoefte aan controle. En dat is ook logisch. Stel dat je geen controle zou hebben, dan zou je continu paniekvoetbal aan het spelen zijn, en verspil je veel energie.
Als je kijkt naar die 40% en dan het domino-effect in gedachten neemt, kun je door het veranderen van één gewoonte op den duur heel wat bereiken.
Omgeving
Wat je misschien niet verwacht is dat het domino-effect ook speelt bij de invloed op je directe omgeving.
Er wordt wel gezegd dat jouw gedragingen het gemiddelde is van de vijf mensen in je omgeving waarmee je de meeste tijd doorbrengt.
Ik vind dit een heel interessant gegeven. Als jij een gewoonte verandert heeft dat invloed op anderen in je omgeving. Dat wil niet zeggen dat ze de gewoonte 1 op 1 overnemen.
Hetzelfde geldt als zij een gewoonte veranderen. Dat heeft invloed op jou.
Dat wordt veroorzaakt door de spiegelneuronen. We spiegelen ons aan anderen. Dat doen we als kind om dingen te leren. We imiteren de volwassenen om ons heen. Dat imiteren stopt niet als je volwassen wordt. Je leert nog steeds door observatie van je omgeving.
In dit artikel kun je meer lezen over spiegelneuronen.
Vaardigheden, reacties en emoties
Imiteren gaat niet alleen om vaardigheden maar ook om emoties. Ben je omgeven door vrolijke mensen dan helpt dit om je humeur te verbeteren. Uiteraard is ook hier het omgekeerde waar.
En wat is je reactie als je iemand ziet gapen? Ja, je gaat het zelf ook doen.
Wat nog wel meespeelt is je interpretatie van wat de ander doet. Dit wordt gevormd door je eigen ervaringen en je omgeving.
Een duidelijk voorbeeld hiervan is gebaren die in verschillende landen verschillende betekenissen hebben.
Je duim omhoogsteken betekent hier: goed gedaan. In delen van Italië en Griekenland betekent het rot op.
Of dichter bij huis. Twee vingers opsteken kan het vredesteken zijn. Maar als je in een café bent betekent het gewoon: twee bier.
Productiviteit
Wat heeft dit te nu maken met productiviteit? En hoe kun je dit gebruiken?
De simpelste manier om dit te gebruiken is om iemand te zoeken die hetzelfde wil als jij. Of iemand die al goed is in wat jij wilt leren.
Wil je productiever zijn? Zoek iemand die altijd zijn werk op tijd aflevert.
Of benader het op een andere manier. Spreek met iemand af om minder uit te stellen.
Belangrijk is dat je je kunt spiegelen. Dat betekent vooral elkaar zien.
Macht der gewoonte
In de inleiding schreef ik over de verschillende interpretaties van deze uitdrukking. Het domino-effect op je eigen gewoonten en de invloed van jouw gewoonten op anderen en vice versa. Ook dit laatste is een domino-effect.
Een gewoonte die ik nog aan het ontwikkelen ben is mijn maandelijkse nieuwsbrief. Tot nu toe gaat het redelijk. Om daar productief in te zijn gebruik ik Focusmate, waar ik al eerder over schreef in deze blogpost. Mensen die productief willen zijn loggen in en werken tegelijkertijd terwijl je elkaar ziet. Op die manier beïnvloeden ze elkaar.
Wil je weten wat ik verder schrijf? Meld je dan hieronder aan voor deze nieuwsbrief.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief