Alleen werken is voor veel mensen een uitdaging. Omdat je nu ook nog eens vanuit huis werkt wordt deze uitdaging alleen nog maar groter. Een thema waarover de ene helft van Nederland adviezen geeft aan de andere helft. Toch wil ik daar nog iets aan toevoegen uit mijn eigen ervaring.

Hulp bij concentreren

 

Je werkt thuis zonder veel contact met collega’s. Daarnaast word je thuis vaak afgeleid. Dat gaat dan niet alleen om afleiding door huisgenoten. Ook afleiding door de taken die thuis nog moeten gebeuren.

Zelf werk ik graag alleen en kan me redelijk goed concentreren. Toch ga ik regelmatig op zoek naar een andere werkplek. Ik dwing mezelf dan om echt niets anders te doen dan wat ik me heb voorgenomen. Zo maak ik het mezelf makkelijk om te focussen.

Nu werken in de bibliotheek of in een café weer wat moeilijker is, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven.

Online focus

 

Een tijdje geleden las ik over een studente die studeert terwijl er een live-feed daarvan op YouTube is te zien. Haar volgers studeren tegelijk met haar.
Ik probeerde haar account terug te vinden op YouTube. Als resultaat van mijn zoektocht kreeg ik veel variaties op deze manier van studeren.

Deze manier van concentreren is blijkbaar heel populair onder studenten.

  • Kun je dit gebruiken om jezelf thuis productiever te maken?
  • En werkt het voor mij?

Concentreren op je werk

 

In mijn vorige blog had ik het over contact houden met je collega’s. Dit is niet alleen belangrijk om je werk goed te kunnen doen maar ook voor een saamhorigheidsgevoel.

Ook zie je in een kantooromgeving je collega’s aan het werk. En hoe kinderachtig het misschien ook klinkt, zien werken doet werken. Als je mensen om je heen ziet die geconcentreerd aan het werk zijn, stimuleert dat om zelf ook aan het werk te zijn.

Hulp vind je online

 

Omdat ik wel heel nieuwsgierig was waarom deze manier van studeren zo populair was, ben ik verder gaan zoeken. Ik vond een paar leuke initiatieven.

Een daarvan was Focusmate een website gericht op productiever zijn door online te werken met iemand die je niet kent.

Waar kom je vandaan, wat ga je doen?

 

Bij deze Focusmate plan je een afspraak in. Je wordt automatisch gekoppeld aan een onbekende die dan ook een taak wil uitvoeren. Als je inlogt in de sessie geef je meestal aan waar je vandaan komt. Wat je zeker vertelt is waar je de komende sessie aan wilt werken. Niet gedetailleerd maar even een manier om verantwoording af te kunnen leggen. Daarna ga je aan de slag.

Je kunt kiezen om wel of geen geluid te hebben. Afhankelijk van het werk dat jullie beiden gaan doen, De camera blijft in ieder geval aan. Je ziet de ander werken.

Aan het eind van de sessie krijg je een seintje dat de tijd om is. Je vertelt elkaar of het gelukt is om te doen wat je hebt voorgenomen. En sluit daarna af.

Lukt het om te focussen?

 

Uiteraard heb ik het uitgeprobeerd.

Mijn samenwerk partners waren onder meer een software programmeur en een universitair docent. Maar ook met iemand die net wakker was. Hij ging eerst zijn yoga-oefeningen doen en daarna mediteren. Je begrijpt, die laatste sessie was zonder geluid.

Alle drie waren heel enthousiast en hadden al een paar honderd uur op deze manier gewerkt.

Waarom ben je productiever?

Structuur en discipline:

Door deze afspraken creëer je structuur. Het geeft rust omdat je weet wat je gaat doen. Je plant het van tevoren in. Een afspraak verzetten kan, maar dat moet je bewust doen.

Niet verschijnen is niet echt een optie. Kom je vaak je afspraken niet na dan kan dat uiteindelijk leiden tot blokkering. Dat maakt discipline om taken uit te voeren een stukje makkelijker.

Vervanging van gedragstriggers op kantoor

Op kantoor heb jij en je collega’s een aantal gedragstriggers en gewoonten die je thuis niet hebt. Van sommige gewoonten is het niet heel erg dat ze vervallen.

Gewoonten die structuur geven en je triggeren om te werken mis je wel. Zelfs even een kopje koffie drinken met een collega kan een trigger zijn omdat je daarna weer fris aan het werk gaat. Ga je thuis pauzeren om een kopje koffie te drinken dan is het heel verleidelijk om daarna iets anders op te pakken.

Door zo’n online sessie in te plannen creëer je triggers voor jezelf.

Verantwoording afleggen

Daarnaast leg je jezelf vast en deelt dat ook met iemand. Je schept verwachtingen bij de ander en die wil je nakomen. Die ander zit in hetzelfde schuitje. Dat maakt ook dat je je verbonden voelt.

Motivatie:

Het motiveert om je voorgenomen taken uit te voeren en daadwerkelijk te volbrengen. Als dat lukt geeft dat voldoening en motivatie om het te herhalen. Dat is altijd een leuke positieve cirkel om in te zitten en om vast te houden.

Pomodoro’s

 

Ik werk zelf heel graag met Pomodoro’s. Kort gezegd houdt dit in dat je 25 minuten aan een taak werkt en dan 5 minuten pauze neemt. Dit herhaal je tot je de taak af hebt.

Meerdere afspraken achter elkaar ingepland bij Focusmate is voor mij hetzelfde als die Pomodoro’s. Alleen dan veel krachtiger. Ik heb dus in de komende weken niet alleen een aantal losse afspraken ingepland maar ook hele dagdelen vastgezet.

Focus samen met collega’s

 

Dit kun je natuurlijk ook afspreken met collega’s of vrienden. Via Zoom of Teams is het heel goed te realiseren.

Wel zijn je strikte afspraken nodig om niet te praten of te overleggen. Misschien is dat met collega’s of vrienden wat moeilijker dan met een vreemde maar toch, het is wel te doen lijkt me. Je hebt altijd nog de chat als noodoplossing. Anderen worden dan niet afgeleid.

Wil je meer anoniem werken, of ben je zelfstandig ondernemer, check dan de website van Focusmate. Wie weet komen we elkaar daar nog eens tegen.

Dromen blijven vaak dromen. Wil je van die dromen doelen maken?