In onze kenniseconomie kun je je werk alleen goed doen als je geconcentreerd kunt werken. Afleiding kun je missen als kiespijn. Wat van ons gevraagd wordt, wordt bovendien steeds complexer.

Jammer genoeg leven we ook in een tijd waar afleidingen een steeds grotere rol spelen. De verleiding om even snel een appje te sturen of snel een korte vraag via de chat te beantwoorden, is groot. Dat wordt nog eens versterkt doordat we vinden dat we áltijd en op álles snel moeten reageren.

Daarnaast komt veel informatie bite-size op ons af. Je raakt gewend aan korte stukjes. Een langer artikel wordt al snel overgeslagen.

Cal Newport heeft een boek geschreven over geconcentreerd kunnen werken: Deep Work.

De waarde van dat geconcentreerde werken is dat het je de gelegenheid geeft om uitdagende taken op te pakken, je kennis te verdiepen en toe te passen. Dat geeft meer voldoening dan even iets snel tussendoor af te handelen.

Oppervlakkig werk & verdiepend werk

Research heeft uitgewezen dat je gemiddeld 4 tot 12 maal per uur wordt onderbroken. In het gunstigste geval is dat ieder kwartier. Dat lijkt overdreven maar bedenk eens wat die onderbrekingen zijn.

  • Telefoontjes
  • E-mail, chat en app alerts
  • Collega’s die even langslopen, of als je thuis werkt: gezinsleden
  • Managers die op dát moment wat van je willen
  • Sociale media
  • Nieuws

Daar komt nog eens bij dat na een onderbreking het ongeveer 10 minuten kost om je concentratie weer op hetzelfde niveau te krijgen als voor de onderbreking.

Het is dus niet vreemd dat je werkdag zo snel voorbij is en je het gevoel hebt dat je niets hebt gedaan. Of dat wat je wél voor elkaar hebt gekregen niet het niveau heeft wat het zou moeten hebben.

Je kunt veranderen

Je aandacht is altijd ergens op gericht, behalve misschien als je slaapt. Afhankelijk van waar je mee bezig bent kun je daar passief of actief aandacht aan geven.

Passieve aandacht betekent dat je wel bezig bent, maar je kijkt eigenlijk alleen maar toe. Je registreert het niet. Je zet je niet echt in en je bijdrage is niet groot. Je doet oppervlakkig werk. Vergelijk het met tv-kijken of schoonmaken.

Actief aandacht geven kost moeite. Het vraagt om concentratie, aanwezigheid, betrokkenheid, discipline en consistentie. Het betekent dat je bewust probeert om iets te doen wat belangrijk is of wat betekenis voor je heeft.

Verdieping

Voor verdiepend werk heb je die actieve aandacht nodig. Wil je meer uit je werk halen? Dan zul je langzaamaan steeds minder de activiteiten moeten doen die alleen maar passieve aandacht nodig hebben. Waar je alleen maar op hoeft te reageren en die een korte aandachtsboog nodig hebben (social media multitasking e-mails schrijven)

In de inleiding schreef ik het al. Er zijn veel dingen die je aandacht vragen en de informatie komt vooral in bite-size brokjes. Het gevolg is dat we niet meer gewend zijn om lang te focussen. Je zult dus weer moeten leren hoe je langer je aandacht kunt richten op één ding.

Aandachtsboog

Leren om je langer te concentreren is als het versterken van een spier. Dat kan niet zonder training.

Hoe?

  • Leg je telefoon eens 2 uur buiten bereik en bouw dat langzaam verder op.
  • Ga voor een lange wandeling, alleen en zonder telefoon of muziek.
  • Maak er een gewoonte van alleen op gezette tijden je email en social media te checken.
  • Doe een weekend een technologie detox. Twee dagen geen tech gebruiken.

Lees ook mijn blogpost Digitaal Minimalisme.

Oefenen

Daarnaast kun je bewust oefenen:

Kies een leuk project of opdracht waar je bewust mee bezig moet zijn. Werk daar iedere dag geconcentreerd aan. Begin met 20 minuten en breidt dat iedere dag uit met 5 tot 10 minuten. Hou je dat een paar weken vol en je zult zien dat je veel vooruit bent gegaan.

Het zal moeilijk zijn, zeker in het begin. Je gedachten zullen afdwalen en je zult de aantrekkingskracht van e-mail, apps en telefoon moeten weerstaan.

Leren concentreren kan ook op andere manieren:

  • Lezen
  • Meditatie
  • Koken
  • Muziek maken
  • Schrijven

Hierbij heb je ook echt gerichte aandacht nodig. Genoeg manieren om te oefenen dus.

Aandacht en flow

Naast actieve aandacht is er nog een overtreffende trap: flow.

Zit je in een flow dan krijg je het meeste en het beste werk gedaan. Je vergeet de tijd en gaat helemaal op in je werk.

Dit kun je alleen maar bereiken door complete focus zonder afleiding en onderbrekingen. Rustig werken maar wel geprikkeld door de taak die voor je ligt. Het werk ligt je, maar tegelijk is het ook een kleine uitdaging. Niet iets wat je al honderd keer hebt gedaan.

Rituelen

Om makkelijker focus te krijgen kun je een routine volgen.

Kies het tijdstip, de duur en je werkplek van tevoren en zet alles wat je nodig hebt binnen handbereik.

Voorkom irritaties en afleidingen zoals software die niet up-to-date is. Zorg dat je rustig kunt werken.

Herhaal die routine en laat je daar niet van af brengen door de dagelijkse gebeurtenissen.

Een voorbeeld: reserveer elke ochtend tussen 10 en 12 om focuswerk te doen. Of iedere dinsdag en donderdag.

Als je eenmaal leert om je aandacht voor een langere periode te richten op een project dan merk je hoe prettig het is om in de flow te werken.

Meer weten over werken in de flow? Maak hier een afspraak.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox