We willen allemaal graag productiever zijn. Je wilt tijd vrijmaken om te ontspannen, om bezig te zijn met je hobby’s. Meer aandacht te kunnen besteden aan je gezin.

Wat we vaak vergeten is dat productiviteit soms zo simpel kan zijn als een opgeruimde omgeving. En dan bedoel ik niet eens je fysieke omgeving.

In deze post wil ik het hebben over je digitale omgeving, of eigenlijk hoe efficiënt gebruik je al die digitale mogelijkheden en hoe beïnvloedt het je productiviteit.

Minimaliseren

Overvolle inboxen, volgeplande agenda’s, social media, nieuws en niet te vergeten Netflix en aanverwanten. Al de badges, meldingen en appjes vragen je aandacht.

Je hebt het gevoel dat je niet meer zelf kunt kiezen hoe je online je tijd besteedt.

Hoe kun je zorgen dat jij kiest wanneer je apps gebruikt in plaats van alleen maar te reageren op de berichten?

Het antwoord is simpel en past in deze tijd: digitaal minimalisme.

Prof. Cal Newport heeft in zijn boek Digital Minimalism deze filosofie van het gebruik van technologie beschreven. Hierbij is hij ervan uitgegaan dat gebruik van apps, tools en smartphones genuanceerd is, we zouden er daarom bewuster mee om moeten gaan

Stress & productiviteit

Met deze twee woorden geef ik het probleem weer.

E-mail kan stress opleveren maar het is ook productief. Facebook leidt af, maar het kan je ook een boost geven. Telefoons kunnen je uit je concentratie halen, maar hebben ook apps die helpen om je leven op orde te houden.

Hoe je de apps en de tools gebruikt is het verschil tussen een waardevolle toevoeging of een frustrerende afleiding. Een evenwicht vinden tussen de positieve en negatieve aspecten is moeilijk. Digitaal minimalisme probeert dat op te lossen.

De basis

In een wereld van overconsumptie krijgt minimalisme gelukkig steeds meer aandacht. Het idee van steeds maar meer, wordt langzaam vervangen door leven met alleen het noodzakelijke.

Dit minimalisme gaat niet alleen om spullen. Het is ook bewust zijn waaróm je iets hebt en hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken.

Minimalisten besteden veel minder geld aan veel minder dingen dan de gemiddelde mens. Zij maken bewustere en soms radicalere keuzes. Op deze manier kunnen zij hun leven inrichten met als kern de dingen die voor hen echt belangrijk zijn.

Digitaal minimalisme is vergelijkbaar. Het gaat er niet om óf je een Facebook of Instagram account hebt. Of dat je moet leren hoe je je inbox onder controle houdt. Het gaat erom dat je bewust gebruik maakt van de mogelijkheden. Hoe je het kunt inzetten om je leven te verbeteren.

Makkelijker gezegd dan gedaan!

Het is moeilijk om het gemak op te geven dat de apps en tools ons geven. Negatieve aspecten zijn daardoor moeilijk te beperken.

Google maps, Facebook, Whatsapp en Instagram zijn zo verweven in ons leven dat je niet meer weet hoe je zonder kunt.

Maar continue je apps en je eigen gedrag in de gaten houden leidt maar tot een uitkomst: uitputting.

Slecht voor je mentale gezondheid maar ook voor concentratie, nadenken en filosoferen.

Als we accepteren dat ons leven vol is met apps die aandacht vragen, zullen we ook moeten accepteren dat we minder tijd en energie hebben concentratie en denkwerk. En dat zou jammer zijn. Nadenken kan leiden tot goede ideeën, echte creativiteit en meer voldoening.

Digitaal minimalisme geeft een andere kijk op technologie. Je concentreert je op een klein aantal geselecteerde activiteiten die zo zijn geoptimaliseerd dat ze je helpen datgene te doen wat voor jou belangrijk. Heb je dit bereikt dan vind je het ook niet meer erg dat je niet overal en altijd van alles op de hoogte bent.

De kern

De kern van digitaal minimalisme is eenvoudig en bestaat uit drie elementen.

  • Keuze en gebruik. Je gebruikt nog steeds de apps en tools. Maar alleen die apps en tools die je echt wilt gebruiken en die ondersteunen wat belangrijk voor je is.
  • Optimaliseren. Wat je uitkiest moet wel werken op de manier die jij nodig hebt. Dit betekent dat je uit moet zoeken welke apps en tools goed werken en welke niet.
  • Accepteren dat je niet overal altijd kunt zijn. Facebook, Instagram, maar ook nieuwssites spelen in op FOMO, the Fear Of Missing Out. Digitale minimalisten vinden het niet erg om die dingen te missen die geen waarde toevoegen.

Het resultaat is de moeite waard: minder stress, betere concentratie en een gevoel van tevredenheid.

5 stappen tot digitaal minimalisme

Cal Newport heeft 5 stappen beschreven hoe je jezelf kunt veranderen in een digitale minimalist. Deze blogpost zou veel te lang worden als ik deze stappen hier zou beschrijven.

In plaats daarvan zal ik de stappen opnemen in mijn nieuwsbrief van 27 augustus a.s.

Ben je nieuwsgierig naar deze stappen? Schrijf je dan hier beneden in en je krijgt de nieuwsbrief in je inbox.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox