Babyboomers hebben het grootste deel van de digitale revolutie meegemaakt. Zoomers, hier bedoel ik de Generatie Z mee, zijn opgegroeid met de technologie van nu. Een wereld van verschil.

Babyboomers, die zijn toch al lang gestopt met werken?

Nou nee, ze willen het misschien wel, maar de late babyboomers (geboren eind jaren 50 begin jaren 60) zijn nog steeds aan het werk. Samen met de eerste groep van Generatie X, hebben zij behoorlijke veranderingen meegemaakt. Begonnen met typmachines en carbonpapier, hebben ze de fax zien komen én weer gaan. Ze hebben als eerste computers gebruikt voor kantoorwerk. Ze hebben nog gewerkt met die vreselijke inbel modems en thuis met girotel.

Eind jaren 90 ging het echt los. Internet bijna overal beschikbaar, e-mail zowel privé als op het werk. En uiteraard de mobiele telefoon. Deze werd in eerste instantie door de werkgever verstrekt aan het hoger kader. Het werd een statussymbool, net als de auto van de zaak. Maar al snel had iedereen een Nokia of, helemaal mooi, een Blackberry.

En daarna volgde het voorlopige slotstuk, de smartphones, de tablets en alle apps die steeds meer kunnen en taken overnemen.

Onderstaand filmpje is een mooie illustratie. Zet wel het geluid uit!

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

“Evolution of the Desk” is an initiative borne out of the Harvard Innovation Lab. The goal is to illustrate the impact that technology has had on our lives over the last 35 years.

Behoor jij tot de Millenials of Zoomers dan begrijp je dat de oudere garde wat minder tech savvy is in vergelijking met jou. Jij hebt de technologie als kind al meegekregen. Je kunt je een wereld zonder mobiele telefoon en e-mail niet voorstellen.

Ben je een Babyboomer of iemand van Gen. X dan kunnen de verschillen met je jongere collega’s groot zijn. Je kunt de noodzakelijke software gebruiken. Maar de handigheidjes die je tijd kunnen besparen ontgaan je vaak.

Een recent onderzoek van Nationale Nederlanden over thuiswerken bevestigt dit verschil. De Millenials missen de sociale contacten, de oudere generaties missen de technische ondersteuning.

De praktijk

Ondanks deze verschillen in ‘handigheid’ wordt wel verwacht dat je op dezelfde manier met de software kunt omgaan als je jongere collega’s. Weinig werkervaring wordt ingecalculeerd. Maar als jij wat minder handig bent met het omgaan met de software wordt dat niet meegenomen.

Dit is maar één verschil in manier waarop mensen werken. En dan ook nog specifiek gericht op generatieverschillen. Het illustreert wel heel mooi waarom voor jou sommige dingen wel stress opleveren maar voor je collega niet.

Wat kun je doen?

Om balans aan te brengen tussen je werk en je privéleven is het zaak om naar jouw ervaring en jouw sterke en zwakke punten te kijken. Heb je moeite met de software dan kan de oplossing zijn om een korte individuele uitleg te krijgen. Deze uitleg zal gericht zijn op de handigheidjes die je nog zou kunnen gebruiken én die bij jouw manier van werken passen.

Dromen blijven vaak dromen. Wil je van die dromen doelen maken?