We zijn geobsedeerd door snelheid. Alles moet sneller en liefst in kleine porties aangeboden worden. We roepen dat we efficiënter en productiever willen zijn. Maar eigenlijk roepen we dat we snéller willen zijn.

Snelheid wordt geprezen, en heeft invloed op bijvoorbeeld een promotie. En wij krijgen zélf een goed gevoel omdat we snel geleverd hebben. Maar eigenlijk levert die snelheid alleen maar meer werk en stress op.

Waar gaat het mis?

Ten eerste: er is niets mis met efficiënter en productiever willen zijn. Ik heb er mijn werk van gemaakt om daarbij te helpen. Waar het mis gaat is als je de tijd die vrij komt, niet gebruikt om rust te nemen en op te laden. Nee, je wilt juist méér doen.

We proppen zoveel mogelijk in een dag. Zelfs een mindfulness meditatie kan in één minuut.

En toch, ondanks dat we soms als een kip zonder kop rondrennen, lijkt het er niet op dat we ook meer bereíken.

En behalve dat te veel stress de kans op een burn-out vergroot, zijn er nog een paar effecten:

Kwaliteit van je werk

Al dat gejaag zorgt er óók voor dat we niet alle details zien. We hebben alleen een globaal overzicht. Of erger nog, we maken fouten en zelfs bij een check zien we deze fouten niet. Deels komt dit door de snelheid waarmee we ons werk doen, maar ook het snel switchen tussen taken is een oorzaak.

Geen oog voor je omgeving

Dat rondrennen heeft als gevolg dat je vooral denkt aan de klus die je moet klaren. Je hebt een stuk minder aandacht voor anderen. Denk aan die keren dat je geen aandacht had voor de collega die in een moeilijke situatie zat. Of aan de keren dat je iemand niet hebt geholpen omdat je je werk snel af wilde hebben?

Jouw stress heeft dus ook invloed op je omgeving. Niet alleen doordat je minder empathisch bent, maar je geeft het ook door.

Een simpel voorbeeld daarvan, waardoor jij meer stress ervaart door de stress van een ander, is als je collega telkens met zijn vingers op het bureau trommelt. Hij doet het ongemerkt, maar jij gaat je enorm ergeren. Dat komt nog eens boven op jouw eigen stress.

De druk van een deadline

Als jij vindt dat jij beter presteert onder druk van een deadline, dan ligt dat misschien aan je motivatie.

Stress is een motivator om klussen te klaren.

Bij kortdurende stress is dat helemaal niet erg. Stress zorgt er dan voor dat je efficiënt werkt. Maar velen  van ons hebben continu stress door al de taken die een deadline hebben. Het even rustiger aandoen wordt niet gezien als optie, we moeten dóór.

Wat kun je doen?

Vul de gaten in je dag niet meteen op.

Op het moment dat je iets af hebt, pak dan niet automatisch je telefoon, of ga niet meteen aan je volgende klus beginnen. Om je brein om te laten schakelen kun je beter een logboek bijhouden. Het houdt je bij de les en het zorgt ook voor een rustmoment. Ik heb hier uitgebreid over geschreven in mijn nieuwsbrief van november: Gebruik een scheepsjournaal

Als je even niet verder kunt, ben je geneigd om iets te doen wat je meteen een goed gevoel oplevert. Meestal pakken we op dat soort momenten de telefoon of gaan op Facebook of Instagram scrollen.

Je helpt jezelf door je telefoon weg te leggen of een app te gebruiken waardoor je tijdelijk bepaalde websites niet kunt bezoeken.

Op dit soort momenten is even dagdromen is echt niet verkeerd. Vaak kom je zelfs tot een oplossing waardoor je weer verder kunt. Een studie laat zien dat we zo’n veertien keer meer aan een vraagstuk denken als we een beetje dromen, dan wanneer we gefocust aan het werk zijn. Dagdromen kan je productiviteit dus helpen.

Analoog

Hier ben ik een grote fan van. Er zijn altijd activiteiten die je zowel digitaal als analoog kunt doen. Als je die keuze hebt, kies dan voor analoog. Je zit al genoeg aan een scherm gekluisterd. Je ogen kunnen die pauze wel gebruiken. Je wordt minder afgeleid en het tempo wordt langzamer. Maar je bent veel bewuster en doelgerichter bezig.

Plan ook dagelijks tijd in waarop je bewust niet achter een scherm zit. Dat hoeft niet eens lang te zijn.

Rare jongens die Romeinen

Als Asterix-fan kon ik deze kop niet laten liggen. Maar we kunnen zeker een voorbeeld nemen aan de Romeinen. In de tijd van Seneca (4 v. Chr. – 64 n. Chr.) vonden de aristocraten werken maar vulgair. Veel belangrijker was vrije tijd. Dat ging dan niet om luieren, maar om bewust met je tijd om te gaan. Dat hield voornamelijk in: de ondersteuning van de samenleving, op welke manier dan ook.

Uiteraard is het makkelijk gezegd dat werk onbeschaafd was, maar ze hadden wel een punt.
Door vrije tijd belangrijker te maken dan het nu is, kunnen we meer vertragen.

Dagindeling

Wil jij je vrije tijd belangrijker maken? Maak dan hier een kennismakingsafspraak, ik help je graag verder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox