Heb je moeite om een opdracht af te krijgen? Of heb je er misschien geen zin in? Is er een probleem dat je niet zo snel kunt oplossen?

Toch moet die opdracht af! Hoe kun je zorgen dat dat lukt?

In veel gevallen heeft iemand anders al een oplossing bedacht voor het probleem, en kun jij die oplossing gebruiken. Op die manier hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt je tijd ergens anders aan besteden.

Zo’n oplossing van iemand anders noemen we een mentaal model.

Welke modellen je kunt inzetten om productiever te zijn en zelfs je carrière een zetje in de goede richting te geven, lees je verderop in dit stuk. Eerst ga ik uitleggen wat mentale modellen zijn en hoe ze werken.

Wat zijn mentale modellen?

Iedereen heeft zijn eigen kijk op de wereld. Hoe jij je werk, je sociale omgeving, je werk etc. bekijkt is uniek. Je blik is gevormd door een mix van waarden, overtuigingen, ervaringen en verwachtingen. Die unieke lens waar jij door kijkt, heeft helaas niet altijd de juiste sterkte.

Een voorbeeld: je moet een probleem oplossen. Maar je hebt dat nog nooit bij de hand gehad. De ervaring ontbreekt.

Op zo’n moment helpen mentale modellen. Je kunt door de lens van iemand anders kijken om het probleem aan te pakken. Je krijgt daardoor een ander inzicht in wat er speelt. Het model is al door iemand getest en geeft een aanvullend gezichtspunt.

Hoe werken de modellen?

Misschien kun je mentale modellen het beste omschrijven als ideeën, waarnemingen en instrumenten, die we iedere dag gebruiken om te begrijpen wat er allemaal om ons heen gebeurt. En daardoor kunnen we betere beslissingen nemen.

Kort gezegd: mentale modellen helpen ons om verder te denken dan onze eigen ervaringen. Ze tappen uit de ervaring van anderen.

De connectie met productiviteit en succes

Hoe kunnen deze mentale modellen je productiviteit verbeteren en zelfs je carrière verder brengen?

Er zijn verschillende manieren waarop ze je hierbij kunnen helpen:

  • Je bent minder tijd kwijt

Stel dat je ieder dagelijks probleem zelf moet oplossen, zonder de ervaring van anderen te gebruiken. Dat is dan een dagelijkse worsteling. Door de ervaring van iemand anders, begrijp je het probleem sneller en beter. En een goed begrip levert snellere oplossingen en betere resultaten.

  • Je ziet andere gezichtspunten en leert op een andere manier te denken.

Je eigen blik is uniek, maar soms is dat nu net dat wat je tegenhoudt.

Door een mentaal model te gebruiken, doe je een stapje terug en kun je jezelf en je reacties objectief bekijken.

Dat levert niet alleen nieuw perspectief op, door jezelf open te stellen voor andere ideeën geef je jezelf de mogelijkheid om te groeien.

  • Je kunt je makkelijker aanpassen

Wil je succes hebben, dan zul je ook tegenslagen moeten opvangen. Met mentale modellen train je jezelf zo’n tegenslag vanuit verschillende perspectieven bekijken. Hierdoor word je flexibeler in het oplossen van problemen. Je kunt beter inschatten wat er aan de hand is en hoe je dat kunt veranderen.

Welke modellen kun je gebruiken?

Er zijn meerdere modellen die je kunnen helpen om stappen te zetten in je carrière, bijvoorbeeld de volgende twee:

  • Competentie model

Vraag je eens af: waar ben je echt goed in? In welke dingen blink je uit? Maar ook wat vind je leuk om te doen?

Om verder te komen in je carrière zou je je alleen op die gebieden moeten concentreren. Dat is waar je expertise ligt. Op andere gebieden zijn je kennis en ervaring niet optimaal en zal dat niet die promotie opleveren.

Niemand minder dan Warren Buffet heeft dit model ontwikkeld. Oorspronkelijk was het bedoeld om beslissingen te nemen over beleggingen, maar het werkt ook in andere gevallen.

  • Een kader om geen spijt te krijgen van je keuzes

Dit model is ontwikkeld door Jeff Bezos. Het laat je naar de toekomst kijken en op grond daarvan een beslissing te nemen. Bij de meeste productiviteitstips over doelen, gaat het om een tijdsbestek van maximaal 10 jaar. Nu gaat het om 15 tot 20 jaar.

Je bent dan niet zozeer bezig met doelen, maar je kijkt naar de mogelijkheden die zo’n beslissing voor je carrière oplevert. En de voldoening en het succes op de lange termijn.

Een voorbeeld: Stel je krijgt promotie maar daarvoor moet je wel vaker reizen. Voor de korte termijn kun je denken: daar heb ik geen zin in. Ik ga liever een paar keer per week sporten of met vrienden afspreken, als ik veel moet reizen kan dan niet altijd.

Als je naar de lange termijn kijkt heeft die promotie zoveel impact op je verdere carrière, dat de promotie weigeren eigenlijk betekent dat je bijvoorbeeld niet, of pas veel later op directieniveau gaat werken. Of misschien wel nooit dat eigen bedrijf kunt gaan starten.

Het is maar een simpel voorbeeld maar het illustreert hoe het model werkt.

Vergroot productiviteit en succes

Ik ga ervan uit dat je deze modellen wel herkent omdat je ze zelf al toepast. Je hebt ze  alleen nog nooit bekeken als een mentaal model.

Waarschijnlijk heb jij zelf ook wel een model ontwikkeld. Wat heb jij bedacht om je werk beter te doen? En wordt deze manier nu ook door collega’s gebruikt?

Nog meer modellen

Er zijn nog talloze andere modellen. Niet allemaal zijn ze zo duidelijk benoemd als de twee die ik hierboven aanhaal.

Een ander model is de groei-mindset. Hier heb ik al over geschreven in mijn nieuwsbrief. De nieuwsbrief vind je via deze link: Perfect groeivermogen

Voorbeelden van andere modellen zijn:

  • Afnemende meeropbrengsten;
  • Incentives (beloningen en straf).

Ben je geïnteresseerd in andere modellen of wil je meer weten over mentale modellen? Onder andere Shane Parrish heeft er boeken over geschreven.

Productiviteitstips zijn ook modellen

Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe manieren om bijvoorbeeld te focussen of efficiënter te werken. Op mijn social media-accounts deel ik regelmatig tips hierover.

Als je me op Instagram of Facebook volgt, krijg je iedere werkdag een korte post.

Zet wel een wekker zodat je niet te veel tijd besteed aan social media.

Wil je voorkomen dat je teveel tijd besteedt aan social media, schrijf je dan hieronder in op mijn maandelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox