We hebben veel te veel te doen, maar nooit genoeg tijd. We werken te lang door, maar hebben niet het idee dat we ook maar íets belangrijks hebben gedaan. Continu het gevoel hebben dat je niets belangrijks voor elkaar krijgt, frustreert.

Actie

Aan de andere kant: het telkens bezig zijn, geeft ook wel een goed gevoel. Ook al ben je bezig met onbelangrijke dingen. We willen doén. Actie geeft controle. Wat dan ook. Dat zit hem vooral in het beetje dopamine dat je krijgt als je iets hebt afgerond. En dan maakt het niet uit of je je nieuwsfeed hebt gecheckt of dat je een rapport hebt geschreven. Dat vinkje op je takenlijst zetten geeft je een goed gevoel. En dat willen we opnieuw.

Het grote geheel

We zijn geneigd om veel kleine en makkelijke taken op te pakken. We kunnen natuurlijk niet om de opdrachten die spoed hebben heen, maar vaak is de spoed ontstaan doordat we te veel met die kleine taken bezig waren.

Het kan ook moeilijk zijn om het grotere geheel te zien in alles wat er op ons afkomt. Het is daarom belangrijk om even een stapje terug te doen en van een afstandje te bekijken wat je nodig hebt om je einddoel te bereiken.

  • Dan moet je wel weten wat dat einddoel precies is. Dat zul je dus concreet moeten maken.
  • Daarna bepaal je wat echt belangrijke punten zijn op de weg naar dat doel. Dat zijn je tussendoelen. Aan de hand van die tussendoelen kun je mijlpalen formuleren.
  • En die mijlpalen kun je dan vertalen naar kleine stapjes.

Stapelen

Hoe kun je het gevoel van telkens iets afmaken, gebruiken voor je doelen? Dat is een kwestie van stapelen van alle stappen die je moet nemen om bij je einddoel te komen.

Maar heb je je doel uitgewerkt in tussendoelen, mijlpalen en stappen, dan is het nog altijd één brei van acties. En hoewel het vaak afronden van een actie prettig is, op deze manier zie je geen vooruitgang. We vergeten al die kleine acties.

Om onszelf te motiveren is het belangrijk om te zien hoeveel er al is gedaan, hoever je al bent gekomen. En dat kun je alleen zien als je dat bijhoudt.

Afvinken

Dat bijhouden kan heel simpel door de stappen in een checklist te zetten, of met post-its op een Kanban board te plakken. Dit kan zowel digitaal als analoog. Zelf werk ik graag op papier omdat mijn hersenen daar nou eenmaal beter mee omgaan. Maar digitale versies zoals Trello werken ook.

Je zou het zelfs in een Excel sheet kunnen doen, maar dat inspireert niet echt.

Is het streven om iedere dag een aantal woorden te schrijven dan kun je dat ook in je agenda bijhouden. Of houd een logboek bij, zoals ik in deze nieuwsbrief heb beschreven.

Minimaal

Belangrijk is dat de stappen die je moet nemen makkelijk zijn en niet te lang duren. Dan neem je de drempel om ermee te beginnen weg. Een voordeel is ook dat je dan heel veel vinkjes kunt zetten.

Heb je hulp nodig om de stappen te bepalen? Plan dan een gratis kennismakingsafspraak in, dan kan ik je vertellen hoe ik je daarbij kan helpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox