Op internet, in de krant en in tijdschriften is thuiswerken en de indeling van je dag nog steeds een populair onderwerp. Hoe vaak heb jij je dagindeling veranderd in de afgelopen maanden? Misschien heb je helemaal geen vaste dagindeling meer?

Wat wordt aangeraden is het overnemen van je oude schema. Dat heeft meerdere redenen. Als je kijkt hoeveel energie het kost om gewoonten te veranderen, wil je dat zo min mogelijk moeten doen. Gewoonten zijn ingesleten. Je hoeft er niet over na te denken. Je doet het gewoon.

In mijn vorige blogpost heb ik hier ook over geschreven.

Toch is het niet zo makkelijk om  je oude dagschema één op één over te nemen als je thuis werkt. Zelfs niet als je alleen woont en je met niemand rekening hoeft te houden.

Andere factoren

Jullie hebben allemaal ervaren dat er andere factoren spelen als je vanuit huis werkt. Je moet niet alleen rekening houden met het schema van je partner maar ook misschien het opvangen van je kinderen. En dan nog die klussende buren. Allemaal dingen waardoor je wel van je normale schema af móet wijken.

Je bent je dus continu aan het aanpassen aan de omstandigheden. De meeste vaste gewoonten zijn veranderd. Je hersenen zijn op volle toeren bezig om al die veranderingen in goede banen te leiden. Daar gaat veel energie in zitten.

Voeg daar nog bij de energie die de ergernis aan klussende buren kost. Er blijft dan nog maar weinig over om ’s avonds iets anders te doen dan een film kijken op Netflix.

Als je dit leest begrijp je waarom het zoveel mogelijk aanhouden van je oude schema heel goed is. Het is vertrouwd en je energie gaat niet zitten in het aanleren van nieuwe gewoonten. Je verbruikt alleen extra energie om je aan te passen aan de omgeving.

Alles wat je bij het oude kunt laten, en alleen in een andere omgeving plaatsvindt, helpt om je energie te sparen voor de grotere veranderingen.

Intensiever

Naast het aanpassen van je gewoonten aan een andere omgeving wordt er ook veel van je concentratie gevraagd.

Neem een online vergadering. Dat kost je meer energie dan offline vergaderen. Al is het alleen maar omdat je gefocust naar dat scherm zit te kijken. Als je geluk hebt komt er ergens een kat door het beeld lopen. Dat geeft even afleiding.

Als je online vergaderen vergelijkt met offline kun je het volgende zien:

Online zit je met je ogen alleen naar het scherm te kijken. Je kunt niet even een blik van verstandhouding met je collega wisselen. Als je wilt zien wie er allemaal zijn dan zie je al die kleine beeldjes. Maar dan zit je nog steeds naar het scherm te kijken.

Offline zijn we gewend ook de non-verbale taal waar te nemen. Ons brein heeft dat nodig voor een goede interpretatie van wat gezegd wordt. Online krijgen we deze informatie niet. Je hersenen zijn continue bezig de aanvullende informatie te zoeken. Alleen die zoektocht levert niets op.

Offline kijk je even rond wie er zijn. Je ziet hoe een collega ongeduldig met z’n vingers zit te trommelen. Je hoe je collega’s reageren door het veranderen van hun houding. Zitten ze naar voren geleund of hangen ze ongeïnteresseerd achterover?

Bellen

Overigens is dit niet alleen bij vergaderingen zo. Ook een gesprek met z’n tweeën is intensiever. Maar dit is met twee personen makkelijk op te lossen, je kunt even bellen. Dan zit je tenminste niet met je ogen aan het scherm gekluisterd. Je kunt even rondlopen. Misschien zelfs even de tuin inlopen of een kop koffie inschenken.

In de NY Times is vorig jaar een leuk artikel verschenen over bellen met vrienden.

Juist doordat je elkaar niet ziet ben je meer gericht op intonatie. Je hersenen zijn niet telkens op zoek naar visuele informatie. Ze  vormen een beeld met de informatie die ze al hebben.

Terug naar de dagindeling

Zoals gezegd heeft de beste dagindeling als basis de dagindeling die je ook op kantoor gebruikte. Deze zal je moeten aanpassen aan je omgeving, zowel aan de personen als de fysieke plek waar je werkt. Hou er rekening mee dat grote aanpassingen veel energie kosten, en probeer ze zo klein mogelijk te houden.

En dan nog iets: Als het mogelijk is, beperk dan je video meetings tot maximaal 2 per dag. Heb je iets te bespreken met één collega? Bel dan even. Het is sneller dan e-mail of chatten en minder belastend dan een video-call.

Wil je meer weten over organizing en productiviteit? Abonneer je dan hieronder op mijn nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox