Zomer. De ene helft van Nederland is op vakantie, de andere helft is aan het werk.

Ze zijn niet alleen bezig met hun eigen werk. Ze zorgen ook dat het werk van de vakantiegangers gedaan wordt. Harde werkers!

Gelukkig is het voor veel bedrijven, juist door die vakantieperiode, wat rustiger. Toch blijft het voor de achterblijvers een uitdaging om alles draaiende te houden.

Deadlines en projectdoelen verlies je makkelijk uit het oog. Het is in de zomer allemaal wat anders dan anders.

Je hebt niet alleen extra werk doordat je collega’s er niet zijn. Je bent ook nog eens snel afgeleid. Je bent bezig met je eigen vakantieplannen. En die heerlijke zomerse dagen doen je ernaar verlangen om op een terrasje te zitten, in plaats van te werken aan die vervelende klus.

Een Captivate Network studie laat zien dat in de zomer je productiviteit 20% daalt. En ook je focus gaat maar liefst 45% achteruit. Je bent niet de enige die er last van heeft.

Wat kun je doen om wel op het goede spoor te blijven?

1: Een ding tegelijk

Hoe vaak heb je het al niet gehoord: Niet multitasken! Je weet het ook wel, maar het is zo verleidelijk.

Het helpt om te bedenken dat je IQ naar beneden gaat als je aan meerdere taken tegelijk werkt.

En als dat niet voldoende reden is? Misschien helpt het volgende:

  • Je maakt veel meer fouten.
  • Je ziet details over het hoofd.
  • Het aantal spelfouten is om te huilen.
  • Omdat er van alles misgaat en je veel moet verbeteren, raak je de controle kwijt.

2: Regelmatige pauzes

Uren achterelkaar doorwerken, daar wordt niemand blij van. En het is bovendien niet goed voor je. Je hebt pauzes nodig. Ook al is het maar vijf minuten.

Gebruik eens de Pomodoro techniek: 25 minuten werken en dan vijf minuten rust. Nadat je dit vier keer hebt gedaan, neem je een langere pauze van 15 minuten.

Neem wel echt even pauze. Dat betekent geen computerscherm, maar ook geen telefoon. Niet alleen je hoofd heeft even rust nodig, je ogen zijn er ook blij mee.

Werkt 25/5 voor jou niet? Je kunt er ook 45/5 van maken.

Een groot voordeel is: door je werk op te knippen in delen van 25 minuten, worden grote projecten een stuk minder intimiderend.

collega's zijn op vakantie

3: Maak (buiten) een wandelingetje

Een korte wandeling is een van de makkelijkste manieren om je hoofd te resetten. Buiten kun je genieten van de zon en de geur van pas gemaaid gras.

Kun je niet naar buiten? Een wandelingetje door kantoor kan ook al helpen.

Ga achter je bureau vandaan en kom in beweging. Het maakt echt een groot verschil.

4: Neem een (gezond) tussendoortje

Heb jij ook rond 16:00 trek? Je kunt je dan niet meer zo goed concentreren. Neem even de tijd om wat te eten. Doe dat wel gezond. Wat fruit, noten of yoghurt en je kunt weer verder.

5: Maak het leuk

Heb je taken die noodzakelijk zijn, maar waarbij je niet diep hoeft na te denken? Luister naar de radio, of een afspeellijst met je favoriete muziek.

Moet je wel je hoofd erbij houden? Luister dan naar muziek die helpt om te focussen, of naar zgn. “white noise”. Er is genoeg te vinden op Youtube.

Of mis je juist het geroezemoes van je collega’s? Ook daar is een oplossing voor: kantoorgeluiden

Zoek uit wat bij de taak past.

Alvast prettige vakantie!

Met deze tips hou je het wel vol totdat je collega’s terugkomen en jij zelf met vakantie gaat. De rollen worden dan omgedraaid, jij bent vakantieganger en zij worden de harde werkers.

Prettige vakantie!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox