Wat doe je als je het te druk hebt? Het eerste dat je laat vallen is je hobby. Je verplichtingen zoals je werk, je gezin etc. kun je niet aan de kant schuiven. Als je geen tijd meer besteedt aan je liefhebberijen zal niemand daardoor benadeeld worden.

Hobby’s lijken een onderdeel te zijn van je ellenlange to-do lijst. Als je agenda al vol zit is het iets wat je óók nog moet doen.

Sporten in teamverband zal je nog wel een tijdje blijven doen. Anderen rekenen op je. Maar hou je van schilderen, tekenen of piano spelen? Hobby’s waar je niemand anders voor nodig hebt? Dan is het wel heel makkelijk om het uit te stellen. En, zoals meestal, van uitstel komt afstel.

Toch is aandacht besteden aan je liefhebberij heel belangrijk

Het belangrijkste effect van een hobby is de ontspanning. Je kunt je zinnen verzetten, even bijkomen van je werkdag of werkweek. Je doet iets wat je leuk vindt en waar je van houdt. Je ontsnapt aan de dagelijkse sleur.

Een ander effect is het gevoel van controle. Heb je werk waarin je wordt geregeerd door tijd en output, of heb je een micromanager die je niet met rust laat? Over je hobby heb je wél controle.

Een studie van San Francisco State University wijst uit dat hobby’s ook een indirect effect hebben op je productiviteit en de kwaliteit van je werkprestaties. Je ontwikkelt of verbetert je vaardigheden.

Over dat laatste wil ik het graag hebben.

Vaardigheid

Een duidelijk voorbeeld van een vaardigheid die je leert van een teamsport is dat dit je op je werk een betere teamplayer maakt. Het maakt je ook beter in socializing en je hebt meer gelegenheid om nieuwe vrienden te maken.

Er zijn nóg een aantal effecten en vaardigheden waar je niet direct bij stilstaat:

Jezelf zijn

Je liefhebberij helpt je om jezelf te zijn en om jezelf te ontdekken. Het maakt niet uit wat voor hobby je hebt. Je uniciteit wordt zichtbaar in je hobby’s. Je zelfbewustzijn wordt hiermee versterkt.

Geduld en doorzettingsvermogen

Heb je een hobby zoals modelbouwen, handwerken of een instrument leren bespelen? Dan weet je dat het een hele onderneming is. Je zult er lang mee bezig zijn. Maar als het je blij maakt dan zullen deze problemen je niet tegenhouden. Je zult geduld hebben en weten dat elke stap er één is. Ook je doorzettingsvermogen wordt versterkt. Hoe dat zijn uitwerking heeft op andere gebieden heb ik beschreven in mijn blog “Macht der gewoonte”

Je leert om te improviseren

Heb je een creatieve hobby dan wordt je brein getraind om creatief naar oplossingen te zoeken. Denk aan die foto die je wilt maken. Is de hoek onmogelijk om een mooi beeld te krijgen? Meestal verzin je wel een oplossing. Mis je bij het schilderen een kleur? Die meng je dan toch zelf?

Je traint je hersenen

Al je hobby’s, of het nu lezen, koken of schilderen is, je leert ervan. Begin je ook nog af en toe aan een nieuwe hobby dan hebben je hersenen weer een nieuwe uitdaging. Je zorgt dat je scherp blijft.

In ieder geval…

Je wordt al productiever en beter in je werk door het hébben van een hobby. Een liefhebberij die je blij en tevreden maakt en waarbij je kunt ontspannen, is alles wat je nodig hebt.

Bonus

En er is ook nog een bonus.

Maak je tijd vrij voor je hobby dan betekent dit dat je minder tijd overhoudt voor andere dingen. Dan komt Parkinson’s law om de hoek kijken. Hierover heb ik in mijn nieuwsbrief van februari al geschreven.

Parkinson’s law

De tijd die nodig is om een taak uit te voeren is zo lang als de tijd die we daarvoor beschikbaar hebben.

Plan je een half uur voor je e-mail? Je zult dat halve uur helemaal gebruiken. Plan je 20 minuten in? Je zult zien dat je ook dán je e-mail af kunt ronden. Plan je het einde van je werkdag in? Je zult zien dat het helpt om je werktijd te beperken.

Werk- en privébalans

Al met al is een hobby dé manier om je leven een stuk aangenamer te maken.

Je ontspant en beperkt je werktijd waardoor je meer in balans bent. Je ontwikkelt vaardigheden die je in tal van andere situaties onbewust ook gaat toepassen.

Wil je meer berichten zoals deze? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

dan krijg je maandelijks praktische tips in je inbox