Stop even met wat je aan het doen bent. Doe even een stapje terug.

Voor veel mensen is dit de laatste werkweek. Waarschijnlijk heb je al een hectische maand achter de rug. Lukte het om te doen wat je je had voorgenomen? Heb je nog overzicht?

Maar vooral, ben je klaar om van Kerst en Oud en Nieuw te genieten?

Laatste weken

Tijd om even een inventarisatie te maken. Wat is allemaal gelukt? Wat kun je de komende halve of anderhalve week nog doen?

Denk je, ik red het allemaal wel? Maar ben je er dan echt voor je familie? Wees eerlijk en realistisch. Er zijn maar weinig mensen die inderdaad gedaan krijgen wat ze zich hadden voorgenomen.

En onder druk wordt alles vloeibaar. Die taak waarvan je dacht dat moet echt nog dit jaar, is nu opeens minder belangrijk geworden en kan toch voor volgend jaar ingepland worden.

De boel de boel

En hoe voel je jezelf? Veel stress? Heb je het gevoel dat er van alle kanten aan je wordt getrokken? En doe je daar zelf aan mee door hoge eisen aan jezelf te stellen?

Laat dan nu even de boel de boel en ga iets te drinken halen. Maak even een praatje met een collega, of een huisgenoot. En afhankelijk van het tijdstip dat je dit leest, neem een paar uurtjes of de rest van de dag vrij. Ga even iets heel anders doen.

Als je weer uitgerust bent ben je ook productiever.

Zorg eerst goed voor jezelf, dan kun jij ook voor anderen zorgen.

Goede voornemens

Waarschijnlijk ben je ook bezig met je goede voornemens. Als je mijn vorige blogs hebt gelezen ben je al bezig die voornemens om te zetten in plannen. Zo niet, download dan het e-boek “Droom wordt doel”. Dit helpt je om de stappen te zetten om je plannen te verwezenlijken.

Zijn je voornemens haalbaar? Kun je ondersteuning vragen? Kortom, staat alles bijna klaar om daadwerkelijk te beginnen?

Make up your mind day

In de VS is 31 december de “Make up your mind day”. De achterliggende reden is dat je een bewuste beslissing neemt. Of dat nu om goede voornemens gaat of om iets wel of niet te doen.

1 januari is het begin van een nieuw jaar en de start van je plannen. Wat is er dan mooier om de dag daarvoor dat nog eens te bevestigen. Nog eens te zeggen dat je het echt gaat doen.

Niet een oh ja, dat had ik me voorgenomen, maar een bewuste serieuze beslissing nemen over wat je gaat doen.

Reminder

Sommige mensen raden aan om op papier, een contract met jezelf af te sluiten om de voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren. Zelf ben ik daar niet zo van. Een papier leg je weg of je slaat het document ergens op. En uit het oog, uit het hart.

Handiger is het om een reminder in je agenda in te stellen waardoor je op gezette tijden wordt herinnerd aan je voornemens. Heb je echt een plan gemaakt dan is het beter om de stappen van je plan in je agenda te zetten.

Ben je meer visueel ingesteld? Zorg dan voor een voorwerp of een plaatje waardoor je aan je doel wordt herinnerd. Dit kun je als achtergrond of screensaver gebruiken. Je kunt ook een foto in een lijstje op je bureau zetten.

Wees creatief. Wat heeft voor jou het meeste effect?

Als laatste

Ik kan hier nog wel hele lijsten met tips opnemen over organiseren en timemanagement. Hoe je iets aan kunt pakken of op kunt lossen.  Maar in deze tijd zul je daar toch niet heel veel meer mee doen, want er staat vast al genoeg op je lijstje.

Ik wens je daarom nu alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig 2021!

Dromen blijven vaak dromen. Wil je van die dromen doelen maken?