Neem jij je ieder jaar weer voor om bepaalde doelen te bereiken? In deze blog laat ik je zien hoe je ze dit keer wel volhoudt.

1 januari komt alweer in zicht. Misschien is dat voor jou ook het moment om te bepalen wat je 2021 wilt doen? Wil je gaan verbouwen? Een opleiding volgen?

De top vijf van de goede voornemens

  • Stoppen met roken
  • Afvallen
  • Minder stress
  • Meer sporten
  • Meer tijd doorbrengen met je familie en vrienden

Meer tijd doorbrengen met je familie is in ieder geval wel gelukt. Alleen waarschijnlijk niet op de manier die je voor ogen had.

 

Hoe gaat het met je voornemens voor 2020?

Misschien zijn een paar voornemens voor 2020 een herhaling van wat je je voor 2019 had voorgenomen. Hoe staat het ermee? Zijn ze gelukt?

Natuurlijk is er in sommige gevallen een goede reden waarom je je voornemen niet hebt kunnen waarmaken.

Je had een nieuwe baan, je zat in je proeftijd. Door de Corona crisis was je de eerste die werd ontslagen.

Je volgde een opleiding maar de colleges gingen niet door of werden uitgesteld. Daardoor heb je geen tentamens kunnen maken.

Maar zijn de andere voornemens gelukt? Ben je bijvoorbeeld gaan sporten? Of leef je gezonder? De meeste mensen houden het niet vol. Dat hebben we allemaal meegemaakt. Ook al wil je het doel heel graag bereiken, na 3 weken ben je al afgehaakt.

Er verandert niets

Ben je niet gaan sporten? Door de spierpijn is de motivatie afgenomen. Je moest een keertje verstek laten gaan en bent niet meer gegaan. Je sportmaatje is afgehaakt en alleen doe je het niet. Maar je voelt je wel een mislukkeling.

Is je verbouwing niet af of zelfs niet begonnen? Je voelt je tekortschieten. Je raakt gedemotiveerd. Als het nu niet lukt, waarom zal het straks dan wel lukken? Je vraagt je af waarom jij niet kunt wat anderen schijnbaar heel makkelijk afgaat. Je schaamt je omdat je niet waarmaakt wat je hebt beloofd.

Excuses genoeg

Bedenk alle excuses maar. Volgens mij komen ze allemaal voorbij als je je doelen niet bereikt:

  • ik kan het niet
  • ik heb het nooit geleerd
  • het zit niet in me
  • Ik ben geen doorzetter
  • Ik ben niet goed genoeg

Kortom, in de meeste gevallen zoek je een excuus en gooi je de handdoek in de ring.

Je geeft op en er verandert niets.

Je conditie is nog steeds slecht en je huis is nog in dezelfde staat. Of nog erger, je bent halverwege de verbouwing blijven steken. Dan zit je nu in de troep.

jaarplan

Maar wat als het wel lukt?

Wat is het effect als je wel gaat sporten?

Je voelt je beter, niet alleen omdat aan het sporten bent. Je voelt ook de voldoening dat het lukt.

Ben je wel aan het verbouwen geslagen? Je huis wordt mooier, je hebt die eigen werkkamer. Of de nieuwe keuken is in de aanbouw geplaatst. Wat geeft dat een ruimte.

En dat relaxen? Het helpt al dat je bezig bent met je doelen te halen. Maar als je ontspannen bent kun je zoveel meer genieten.

Je neemt tijd voor jezelf en pakt je hobby’s weer op. Je hebt meer aandacht voor je gezin. En er zijn minder strubbelingen. Je spreekt wel weer regelmatig met die vriend(in) af. Het is heerlijk om samen naar een concert te gaan of een cursus te volgen.

Je bent meer ontspannen en dat heeft ook zijn weerslag op je omgeving.

Wat zijn je goede voornemens voor 2021?

In mijn vorige blogpost heb ik je verteld dat terugkijken het begin van je ontwikkeling is. Wat heb je dit jaar goed gedaan en wat kun je verbeteren? Juist doordat het een vreemd jaar is geweest kan het je waardevolle inzichten geven. Heb je dingen opgelost die normaal gesproken een probleem zouden zijn?

Maar ook: wat zijn je dromen? Wat zou je nou echt willen bereiken? Dat eigen bedrijf? Die wereldreis? Een huis laten bouwen?

Je kunt nu al stappen zetten om daar te komen.

Hoe zorg je dat het deze keer wel lukt?

Je zit nu weer vol met goede voornemens. Volgend jaar zal alles anders worden. Dit keer zal het wel lukken. Wat je nodig hebt is een plan!

Je bedenkt wat er moet gebeuren om je voornemens waar te maken. Je omschrijft je doelen. Je maakt je doelen SMART en je werkt de verschillende stappen uit. Je maakt een tijdschema. Je bent er helemaal klaar voor.

Wacht niet tot 1 januari om dat plan te maken. Begin nu alvast met de voorbereiding dan kan je per 1 januari meteen starten.

Wil je weten hoe je je doelen kunt stellen en uitwerken, zodat je ze volgend jaar ook echt bereikt?

Download het stappenplan!

Dromen blijven vaak dromen. Wil je van die dromen doelen maken? 

Download Droom wordt doel!