Een van de moeilijkste dingen van langdurig thuiswerken is verveling. De dagen zijn allemaal hetzelfde. Je bent continu in dezelfde omgeving en gaat nauwelijks de deur uit. Je vrienden, familie en collega’s zie je voornamelijk online. Deze isolatie maakt het allemaal wel heel erg saai en eentonig.

De dagen zijn lang en de week nog langer. Alle afleiding is weggevallen.

Om toch een beetje variatie in de dagen aan te brengen heb ik een paar tips.

I – wissel van werkplek

Om een beetje verschil te creëren kun je natuurlijk van de keukentafel naar de woonkamer verhuizen. Jammergenoeg zet dat niet veel zoden aan de dijk. Zit je overdag op de bank te werken en ook ’s avonds Netflix te kijken? Dan heb je snel het gevoel dat je alleen maar aan het werk bent.

een andere keukentafel

Een oplossing is bij iemand anders aan de keukentafel te gaan werken. Het is nog toegestaan om thuis bezoek te ontvangen. Woont er iemand in de buurt waarmee je kunt afspreken? Zo ja, dan heb je meteen iemand voor een lunchwandeling.

Op het moment dat ik dit schrijf mag je nog mensen ontvangen maar niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Bovenstaande tip kan dus alleen als diegene in de buurt woont. En als de maatregelen ondertussen niet gewijzigd zijn.

een kamergenoot maar dan digitaal

Een tweede oplossing is Focusmate waarover ik in mijn vorige blog heb geschreven. Dit kun je ook afspreken met een collega of met een vriend of vriendin. Je hebt dan meteen een afgebakend tijdblok. Zie daarvoor ook de volgende tip.

Tenslotte zijn de meeste bibliotheken nog open. Je moet vaak wel reserveren maar het is een goed alternatief.

II – plan je dag én avond

Ik ben een groot voorstander van planning. Je weet wat je moet doen en wanneer.

Als je thuis werkt is het van belang om je werk niet over te laten lopen in je privéleven. Plan dus niet alleen taken en werkafspraken. Plan ook het tijdstip waarop je werkdag begint en wanneer eindigt.

Je bent thuis veel sneller afgeleid. Het is daarom verleidelijk om flexibel te zijn met het beginnen van je werkdag of het eindigen daarvan. Dit kun je op verschillende manieren oplossen.

opstartroutine

Zorg voor een vaste ochtendroutine. Een vast ritueel om je werkdag te beginnen. Dit kun je koppelen aan iets wat je toch dagelijks doet. Bijvoorbeeld, nadat je de hond hebt uitgelaten ga je aan het werk.

Ben je een uitsteller? Spreek dan met iemand af om elkaar om 9:00 te bellen en zo de werkdag te beginnen. Zelf gebruik ik nu Focusmate om mijn dag te beginnen. Ik heb de afspraken van tevoren ingepland. Annuleren doe je toch minder snel. En na één sessie heb ik de vaart te pakken.

timeblocking

Overdag kun je jezelf een vooraf vastgestelde tijd geven om aan bepaalde taken te werken. Bijvoorbeeld tussen 9:00 tot 10:30 werk je aan je administratie. Dan houd je een pauze. Om 10:45 – 11:15 check je je mail.

Zo plan je je dag met tijdblokken. Een alternatief daarvoor zijn pomodoro’s. In mijn nieuwsbrief geef ik meer uitleg hierover.

sluit je werkdag af

Zorg voor een routine om je werkdag af te sluiten. Je zegt dan tegen jezelf, ok het is genoeg geweest. De avond gaat beginnen.

Zo’n routine kan bestaan uit plannen wat je de volgende dag moet doen. Checken welke afspraken er staan. En tenslotte je spullen opruimen en laptop dichtklappen.

plan je avond

En heel belangrijk, plan ook wat je die avond gaat doen. Wat gaan jullie koken? Naar welke film gaan jullie kijken? Ga je met je hobby aan de slag? Wat kunnen jullie met het gezin ondernemen?

Misschien heb je altijd al iets willen leren. Op internet staan veel tutorials om uit te kiezen.

Zorg dat je het leuk vindt en zin hebt om het te doen. Je hebt dan iets om naar uit te kijken.

Verveling

III – verander je routines

Een veelgehoord advies is om je dagindeling zoveel mogelijk gelijk te houden. En ja, dat is een heel goed uitgangspunt. Dat wil alleen niet zeggen dat je niets mág veranderen. Als je thuis aan het werk bent, ben je vrijer om je dagindeling aan te passen aan jouw ritme. Dat betekent ook dat je kunt zorgen dat iedere dag een beetje anders is.

is het nou maandag of dinsdag?

Ik ben zelf heel snel kwijt welke dag het is. Alle dagen lopen in elkaar over. Ik probeer daarom taken of activiteiten te plannen op vaste dagen in de week. Vergelijk het met de oude weekindelingen: maandag – wasdag, dinsdag – strijkdag, woensdag – gehaktdag enzovoort.

Als je dit toepast op zowel je werktaken als je privétaken weet je altijd wat voor dag het is. Je krijgt meteen ook meer overzicht en plannen wordt makkelijker.

IV – muziek

Op je werk is altijd wel achtergrondgeluid. Je hoort je collega’s praten. Je hoort de printer. Als dat ervoor zorgt dat je je niet kunt concentreren zet je een koptelefoon op met muziek of white noise.

Thuis is dat heel anders. Het kan heel stil zijn maar je kunt ook aan een drukke straat wonen.

verschillende soorten muziek

Is het te stil thuis zet dan de tv op de achtergrond aan. Of luister naar ambient muziek. Het is beiden te vergelijken met het geroezemoes op kantoor.

Is het ook hier niet stil genoeg om te werken, dan kun je je koptelefoon gebruiken.

Muziek kan stimuleren dat je je concentreert, bijvoorbeeld klassieke muziek of natuurgeluiden.

Wil je een taak waar je niet bij na hoeft te denken snel afhandelen kies dan voor muziek waardoor je geprikkeld wordt. Ik noem geen voorbeeld want smaken verschillen nou eenmaal.

De verschillende soorten muziek zorgen op een subtiele manier ook voor afwisseling.

V – houd contact

Ik weet niet voor wie dit belangrijker is. Voor mensen met huisgenoten die even met iemand ánders willen praten dan de gezinsleden. Of voor mensen die alleen wonen.

Maak gebruik van Zoom, Teams of Skype om

  • Een gezamenlijke werkpauze te houden
  • Er zijn mensen die op deze manier samen eten of naar een film kijken.

Maar maak ook regelmatig afspraken om met iemand te wandelen. Ook hierbij kun je weer vaste dagen afspreken.

En heel old school maar heel erg effectief. Bel eens iemand op om bij te praten.

tot slot

Het blijft moeilijk om zo geïsoleerd te zijn. Verveling is bijna niet te voorkomen. Bovenstaande tips zijn kleine veranderingen die een beetje helpen.

Maar lukt het niet om de verveling helemaal te verdrijven bedenk dan dat verveling ook een hele positieve kant heeft.

Het geeft je ook ruimte om te dromen. Wat zou je altijd nog eens willen doen? Visualiseer dat je dat ook gaat doen. En bedenk de stappen die je moet ondernemen om het te bereiken. Maar dat is eigenlijk het thema van volgende maand: Doelen stellen.

Dromen blijven vaak dromen. Wil je van die dromen doelen maken?